
Yapılarda insan gücüne olan ihtiyacı mümkün olduğu kadar azaltmak amacıyla kendiliğinden yerleşebilen betonun geliştirilmesi sağlanmıştır. Benzer amaçlarla yola çıkılarak kendiliğinden yerleşen şap üretimi gerçekleşmiştir. Yapı kimyasalları üreticileri şantiyelerin ihtiyaçlarına cevap verecek yenilikçi ürünler geliştirmeye, zaman ve pratiklik kazandırmaya devam etmektedir. Bu beklentileri sağlayan tesviye şapları, zemin kaplama uygulamalarının öncesinde zeminlerin bozukluklarının giderilmesi ve düzeltilmesi amacıyla kullanılan, kendiliğinden yayılma ve teraziye gelme özelliği bulunan şaplardır.
Zemin kaplama uygulamaları, bir yapının temel taşlarından biridir. Doğru başlangıç, mükemmel sonuçların anahtarıdır.
Şaplar, yüzey kusurlarını düzeltmek ve zeminlere eğim vermek için kullanılan yapı malzemeleridir. Geleneksel çimento esaslı şaplar, yüzey düzlemek için fazladan işçilik gerektirmekte ve normal yoğunluklu agregalar kullanılarak üretildiği için binalarda fazladan ölü yük oluşturmaktadır. Günümüzde zemin kaplamalarının düzlük ve pürüzsüzlük derecelerinin artması nedeniyle kendiliğinden yayılan harç uygulamalarına olan ihtiyaç artmıştır.
Kendiliğinden yayılan şaplar, ekonomik ve pratik olma özelliği ile uygulayıcıların tercih ettiği bir çözümdür.
Çok düzgün zemin isteyen kaplama malzemeleri için kendiliğinden yayılan (self-levelling) şap kullanmak bir zorunluluktur. Helikopter ile düzeltilmiş şaplarda bile şapın kendi içinde milimetre mertebesinde de olsa dalgalanmalar oluşur. Bu dalgalanmalar son kat kaplamalarda ve özellikle parlak – yarı mat kaplamalarda kendisini daha çok gösterir. Bu nedenle çok düzgün yüzeyli şap dökmek istendiğinde veya şapı istenilen bir kotta ve terazisinde dökmek gerektiğinde kendiliğinden yayılan hazır şap kullanılması bir zorunluluktur.
Kendiliğinden Yayılan Tesviye Şapları Neden Tercih Edilmelidir?
Kendiliğinden yayılan tesviye şapları yüksek akıcılığa sahip, kolayca yayılan, bu esnada ayrışma göstermeyen ve yüzeyi kendinden teraziye gelen kaplamalardır. Seramik, mermer, PVC kaplama, karo ve rulo halı, lamine/laminant parke, masif parke, kauçuk gibi döşeme elemanlarının uygulanmasından önce zemin bozukluklarının giderilmesinde tercih edilir.
Yapılan araştırmalar kendiliğinden yayılan şapların hem performans hem de ekonomik faydaya sahip olduğu sonucunu bizlere göstermiştir. Bu durum, günümüz inşaatlarında kendinden yayılan tesviye şaplarının yaygın bir şekilde kullanılmasına sebep olmuştur.
Kendiliğinden yayılan tesviye şaplarının kullanım amacı, sonrasında yapılacak olan yüzey kaplaması için zemin üzerinde istenilen seviyede bir yüzey oluşturarak, sonraki zemin kaplama uygulaması için elverişli uygulama yüzeyi elde etmemizi sağlar. Şap sayesinde düzgün ve estetik bir zemin hazırlanır ve ardından bir sonraki zemin uygulamasına geçiş yapılır.
Kendiliğinden Yayılan Tesviye Şaplarının İçeriği Nedir?
Kendiliğinden yayılan tesviye şapları bağlayıcılardan, agregalardan, bazı katkı maddelerinden ve liflerden oluşur. Bu şapların üretimi TS EN 13813’e göre belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.
Şap malzemesinin sahip olması gereken basınç dayanımı, eğilme dayanımı, yüzey sertliği, aşınma ve darbe direnci, yüksek yapışma dayanımına ait standartlar yine bu başlık altında tarif edilmiştir.
İçeriğinde çimento, alçı, kohezyon ve aşınma direncini artıran bazı mineraller EN 12620 standardına uygun agrega, akışkanlaştırıcı, su itici, hava sürükleyici, priz hızlandırıcı geciktirici çeşitli katkı maddeleri, metalik ve polimer lifler bulunabilir.
Kendiliğinden yayılan (self-levelling) şaplar, tamamen sağlığa zararlı madde içermeyen bir bileşime sahiptir. Cıva gibi zararlı maddeleri içermez ve zemin düzeltme işlemlerinizde güvenle tercih edilir.
Kendiliğinden Yayılan Hazır Tesviye Şaplarının Avantajları Nelerdir?
- Nihai son kat bitmiş ürün kalitesini artırır. Uzun yıllar performansını korur.
- Yüzey kalitesinde artış gözlemlenir. Yüzeyin daha az tozumasını sağlar.
- Hızlı kuruma sağlar ve üzerine kaplama imkânı verir.
- Yüksek basınç mukavemetine sahiptir.
- Farklı tasarım ve yapı seçeneklerinin yapılmasına olanak sağlar.
- İnşaatlarda üretim verimliliğini artırarak imalat süresinin kısalmasını sağlar.
- Bu özel şapların kendiliğinden yayılma özellikleri ile kısa sürede geniş alanları kapsayan hızlı ve kolay uygulamalar yapılabilir.
- İş gücü ve enerji tasarrufu sağlar.
Kendiliğinden Yayılan Tesviye Şapları Nerelerde Kullanılır?
Kendinden seviyelenen bu özel bileşikler, özellikle zemin iyileştirmeleri ve tadilat işlerinde, yüzeydeki çatlama, tozuma, aşınma, ondülasyon ve kot farklılıkları gibi yüzey bozukluklarının giderilmesi amacıyla kullanılır.
Kendiliğinden Yayılan Tesviye Şaplarının Kullanım Amaçları Nelerdir?
1. Son Kat Aşınmaya Dayanıklı Tabaka Oluşturmak Amacıyla Kullanılan Tesviye Şapları
İlk kullanım alanlarından biri olan “son kat aşınma tabakası oluşturan tesviye şapları” gerçek bitmiş zemin gibi hareket ederek başka bir zemin kaplama malzemesine ihtiyaç duymadan kullanılabilir. Elde edilen yüzey son kat aşınmaya dayanıklı tabaka olarak bilinir. Bu nedenle farklı bir zemin kaplamasına gerek duyulmaz. Bu tip yüzeyler, oldukça yüksek aşınma direncine sahiptir. Bahsedilen tesviye şaplarının kullanıldığı tipik uygulama alanları arasında depo katları, hafif sanayi uygulamaları, perakende mağazaları, havaalanları, alışveriş merkezleri ve kurumsal tesisler bulunmaktadır.
Farklı bütçe ve ihtiyaçlara göre seçenekler sunan kendiliğinden yayılan (self-levelling) şap, dayanıklılığı ve uzun ömrüyle de zemin kaplama maliyetlerinizi uzun vadede optimize eder.
2. Zemin İyileştirme için Kullanılan Tesviye Şapları
İkinci kullanım alanı olarak karşımıza çıkan “altlık olarak kullanılan tesviye şapları” herhangi bir yüzeyi düzeltmek ve betonun sahip olduğu bozuklukları gidermek için kullanılan tesviye şapı tipidir. Bu tür tesviye şapları, birçok zemin malzemesinin altında montaj aşamasından önce kullanılarak zemin iyileştirilmelerinde önemli rol oynar.
3. Kot Farklılıklarını Düzeltmek Amacı ile Kullanılan Tesviye Şapları
Kendinden yayılan tesviye şapları, iki alan arasında farklı tip malzeme kullanımından kaynaklı kot farklılıklarının giderilmesi veya belirli bir kot seviyesinde yüzey oluşturmak için de kullanılır.
Kendiliğinden Yayılan Tesviye Şapı Çeşitleri Nelerdir?
Tesviye şapı, piyasadaki diğer adları ile akıllı şap, cıvalı şap, kendiliğinden yayılan (self-levelling) harç diye de bilinen kendinden yayılma özelliğine sahip çimento veya alçı esaslı bir kaplama malzemeleridir. Tesviye şaplarının kaliteleri, günümüz teknolojisi ile önemli ölçüde geliştirilmesi ile birlikte kullanım alanına göre doğru ürünün seçilmesi de oldukça önemli konulardan biridir.
Seçilen ürün, uygulama alanı üzerinde bulunan trafik yoğunluğu, kullanım koşulları, altta kullanılan zeminin tipi ve son kat malzemelerin döşenmesinde kullanılan yapıştırıcılar ile mutlaka uyumlu olmalıdır. Bu aşamada doğru ürünün belirlenmesi konusunda üreticilerden destek alınabilir.
Çimento esaslı zemin şaplarının yanı sıra son yıllarda kalsiyum sülfat (alçı) esaslı zemin şaplarının kullanımı da hızla artmaktadır. Bu ürünler yaygın olarak bilinen ve zemin iyileştirme olarak kullanılan tesviye şaplarına örnek olarak gösterilebilir ve üzerlerine daha sonradan mutlaka bir kaplama malzemesi yapılarak kullanılabilir.
Genellikle PVC, linolyum, vinil, seramik, granit, laminat, lamine, masif parke, rulo-karo halı altında kaba şap üzerine uygulanır. Bu ürünlerin genellikle hastane, okul, üniversite, spor salonu, kamu kurumu, mağaza, otellerde yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir.
Tesviye Şapı Kullanılmazsa Ne Olur?
- Zemindeki tüm pürüzler, bozukluklar kaplama malzemesinin yüzeyine yansır.
- Bu durum hem son kat kaplama malzemenin kötü görünmesini sağlar, hem de malzemenin ömrünü kısaltır.
- Zeminde kullanılan son kat malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun zemin tesviye edilmeden kullanıldığında işlevini yapamaz.
- Örneğin seramik gibi sert yapıda bir kaplama malzemesi yüzeyde bozukluklar var ise tam olarak zemine yapışmaz, olası boşlukların üzerine basınç uygulandığında kaplama malzemesi kırılabilir.
Detaylı bilgi ve teklif almak için bize 0212 690 92 92 no’lu telefondan ve musteriliskileri@fixa.com.tr e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.
Paylaşın!
Diğer Blog Yazılarımız