İnşaat sektöründe hızlı büyümeye bağlı yaşanan en önemli problemlerden biri, nitelikli iş gücünde yeterli artış sağlanamamasıdır. Hız ve zaman faktörünün de etkisiyle birlikte inşaatlardaki imalat kalitesinin düştüğü gözlemlenmektedir. Yapı kimyasalları üreticileri şantiyelerin ihtiyaçlarına cevap verecek yenilikçi ürünler geliştirmeye devam etmektedir. Tesviye şapları, zemin kaplama uygulamalarının öncesinde zeminlerin bozukluklarının giderilmesi ve düzeltilmesi amacıyla kullanılan, kendiliğinden yayılma ve teraziye gelme özelliği bulunan şaplardır. Kendinden yayılan şaplar, yalnızca ekonomik ve pratik olma özelliği ile uygulayıcıların tercih ettiği bir çözüm olmakla kalmayıp sıkıştırma ve yerleştirme işlemlerine bağlı mukavemet, dayanıklılık problemlerinin kalkmasını sağlamıştır.
Kendinden Yayılan Tesviye Şapları Neden Tercih Edilmelidir?
Kendinden yayılan tesviye şapları yüksek akıcılığa sahip, kolayca yayılan, bu esnada ayrışma göstermeyen ve yüzeyi kendinden teraziye gelen kaplamalardır. Epoksi kaplama, seramik, mermer, PVC kaplama, karo ve rulo halı, lamine / laminant parke, masif parke, kauçuk gibi döşeme elemanlarının uygulanmasından önce zemin bozukluklarının giderilmesinde tercih edilir.
Yapılan araştırmalar; kendinden yayılan şapların, hem performans hem de ekonomik faydaya sahip olduğu sonucunu bizlere göstermiştir. Bu durum, günümüz inşaatlarında kendinden yayılan tesviye şaplarının yaygın bir şekilde kullanılmasına sebep olmuştur. Çimento esaslı şaplar tipik uygulama kalınlığı genellikle 3 ile 10 mm arasındadır. Kalsiyum sülfat (alçı) esaslı olan özel bileşiklerde ise 20 ile 100 mm arasındaki kalınlıklarda uygulama yapılabilir. Bu özel bileşikler tesviye şapı olmadan doğrudan tabliye, döşeme betonu üzerine dolgu amacıyla da kullanılabilir.
Kendinden Yayılan Tesviye Şaplarının İçeriği Nedir?
Kendinden yayılan tesviye şapları bağlayıcılardan, agregalardan, bazı katkı maddelerinden ve liflerden oluşur. Bu şapların üretimi TS EN 13813’e göre belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır. Şap malzemesinin sahip olması gereken basınç dayanımı, eğilme dayanımı, yüzey sertliği, aşınma ve darbe direnci, yüksek yapışma dayanımına ait standartlar yine bu başlık altında tarif edilmiştir. İçeriğinde çimento, alçı, kohezyon ve aşınma direncini arttıran bazı mineraller, EN 12620 standartına uygun agrega, akışkanlaştırıcı, su itici, hava sürükleyici, priz hızlandırıcı geciktirici çeşitli katkı maddeleri, metalik ve polimer lifler bulunabilir.
Kendiliğinden Yayılan Hazır Tesviye Şaplarının Avantajları Nelerdir?
•Nihai son kat bitmiş ürün kalitesini arttırır. Uzun yıllar performansını korur.
•Yüzey kalitesinde artış gözlemlenir Yüzeyin daha az tozumasını sağlar.
• Hızlı kuruma sağlar ve üzerine kaplama imkânı verir.
•Yüksek basınç mukavemetine sahiptir.
•Farklı tasarım ve yapı seçeneklerinin yapılmasına olanak sağlar.
•İnşaatlarda üretim verimliliğini arttırarak imalat süresinin kısalmasını sağlar.
•Bu özel şapların, kendinden yayılma özellikleri ile kısa sürede geniş alanları kapsayan hızlı ve kolay uygulamalar yapılabilir.
•İş gücü ve enerji tasarrufu sağlar.
Paylaşın!
Diğer Blog Yazılarımız