Sıkça Sorulan Sorular

FİXA tarafından geliştirilen STRAFİX Isı Yalıtım Paketi ile yapılarınız güvenli, uzun ömürlü ve ekonomik bir yalıtıma kavuşuyor. STRAFİX, duvarlardan ısı geçişini önleyerek yakıt harcamalarınızda ortalama %50 enerji tasarrufu sağlar. Kışın soğuktan, yazın ise sıcaktan koruyan STRAFİX, mevcut ısının yapınızın içerisinde dengeli bir şekilde dağılmasına imkan verir. 5 ayrı paket seçeneğimiz bulunmaktadır:

Uygulama yüzeyi toz, yağ, katran, zift, boya, silikon, kür malzemesi, deterjan ve kalıp yağları gibi yapışmayı önleyici maddelerden temizlenmiş olmalıdır. Yüzeydeki boyalarda ve sıvalarda kabarmalar var ise önce bu bölgeler iyice temizlenmeli, çatlaklar ve bozukluklar kalınlıklarına göre REPAIRFIX 5 İnce Tamir Harcı veya REPAIRFIX 30 Kalın Tamir Harcı ile tamir edilmelidir. Yüzey hazırlığı tamamlandıktan sonra yüzeye tek kat FIRSTLEVEL Çok Amaçlı Astar uygulanır. Astar tam kurumadan mantolama aşamasına geçilebilir.

Bu tür yüzeylerin üzerine direkt olarak mantolama yapılmasını önermiyoruz.. Bu yüzeylere FİXA Kaba Sıva atılarak yüzeyin mastara getirilmesi gerekmektedir. Bu sayede hem yapıştırma esnasında daha düzgün bir yüzey elde etmiş olur hem de dübelleme yaparken düzgün yüzey olduğundan ısı yalıtım levhaları üzerinde oluşacak çökmeleri ve daha sonra meydana gelebilecek yüzey bozukluklarını engellemiş olursunuz. Gazbeton üzerine yapılacak uygulamalarda gazbeton dübeli, briket ve tuğla üzerine yapılan uygulamalarda ise bu tip yüzeyler için özel üretilmiş dübellerin kullanılması gereklidir.

Yüzeyin düzgünlüğüne göre iki farklı yapıştırma metodu tavsiye edilir.

Tüm Yüzeye Yapıştırma Metodu: Isı yalıtım levhasının tamamına bir mala veya uygun bir taraklı mala ile STRAFIX Isı Yalıtım Levhası Yapıştırma Harcı sürülür. Bu metod tercih edilecekse, uygulama öncesinde yüzeyin mastara geldiğinden emin olunmalıdır.

Şerit ve Noktasal Sürme Metodu: Isı yalıtım levhalarının tüm kenarlarına şerit halinde ve orta bölümlerine ise noktasal halde mala ile STRAFİX Isı Yalıtım Levhası Yapıştırma Harcı sürülür. Etkili bir sonuç için yalıtım levha yüzeyinin en az %40’ının yapıştırıcı ile kaplanmış olması gerekir.

Yapıştırılan levhalar sıkıca bastırılarak iyi bir yapışma sağlanmalı, 24 saat sonra mekanik olarak dübellerle tutturulmalıdır. Dübeller ısı yalıtım plakalarının köşelerine ve orta bölgeye 2 adet gelecek şekilde m2’ye 6 adet olmalıdır. Kat yüksekliği arttıkça dübel sayısı arttırılmalı; köşelerde, pencere, kapı etraflarında, PVC fileli köşe profili kullanılmalıdır. Konsol, kapı, pencere merkezlerin üst kısımlarında, yağmur vb akıntıları yapı yüzeyinden uzaklaştırmak için damlalıklı köşe profili kullanılmalıdır.

Diğer bir önemli husus ise ısı yalıtım levhaların şaşırtmalı olarak döşenmesidir.

Kullanılan filelerin alkali dayanımları olmalı ve dış cephede en az 160 g/m2 yoğunlukta olmalıdır. Isı yalıtım plakaları yapıştırılmış ve dübellenmiş yüzeye 1. kat ısı yalıtım levha sıvası çekildikten sonra sıva henüz yaş iken fileler yukarıdan aşağı gelecek şekilde yerleştirilir ve birbiri üzerine 10 cm bindirilerek sıva çekilmiş yüzeye çelik bir mala yardımı ile sıvaya gömülmesi sağlanır. En az 6 saat sonra 2. kat sıva atılır.

Mantolamada kullanılan sıvaların üzeri kesinlikle süngerle düzeltilmemelidir. Bu ürünlerde mikron mertebesinde kum kullanıldığı için süngerleme işlemi sıvanın içerisindeki kumların toplanmasına ve sıvanın mukavemetini yitirerek çatlamasına sebep olmaktadır. Bunun yerine mala perdahı yapılarak sıva kuruduktan sonra raspa yapılmalıdır.

Sıva işlemi tamamlandıktan sonra yüzeye DECOPRIMER Dekoratif Sıva Astarı sürülür. Astar kurumadan STRAFİX Dekoratif Sıva uygulanmalıdır. Dekoratif sıva tamamlandıktan sonra istenen renk ve özellikte boya uygulanır.

İçten yapılan mantolama işleminin ısı yalıtımı konusunda yararı olsa da döşeme, kolon, kiriş yüzeylerindeki betonarme bölümlere ulaşılamadığından bu bölgelerde ısı köprüleri oluşur ve meydana gelebilecek yoğuşmalar engellenemez. Yüzeyde nemlenme, lokal küflenme, kabarma ve dökülme gibi sorunlar yaşanabilir.

Bu konuda TS 825 Isı Yalıtımı hesap programına başvurulmalıdır. Hesaplama sonunda çıkan değere göre uygun kalınlıkta ısı yalıtım plakası seçilmelidir. Bunun için binalardaki kalorifer kazanı, radyatör ebatları, cam boyutları bile önemlidir. Bu da kesinlikle bir uzman tarafından yapılmalıdır.