Sıkça Sorulan Sorular

Seramik, mermer, doğaltaş, ahşap, karo gibi mevcut kaplamalar zamanla yıpranarak derz aralarından su sızmalarına sebep olabilirler. Eski binaların su yalıtımı yapılmamış balkon, teras gibi dış şartlara maruz kalan alanlarında veya banyo, mutfak gibi ıslak hacimlerinde bu tarz şikayetlerle sık sık karşılaşılır. Mevcut kaplamaların sökülmeden ve dekoratif görüntülerini değiştirmeden su yalıtımı yapılabilmesi için şeffaf görünümlü su yalıtım ürünlerinin kullanılması kaçınılmazdır. Bu tip alanlarda poliüretan veya hibrid polimer su yalıtım malzemeleri kullanılabilir;

– Poliüretan esaslı uygulamalarda POLAN 600 INVISIBLE ürünü tercih edilebilir. POLAN 600 INVISIBLE, astarsız da kullanılabilen, UV dayanımlı, üzerinde gezilebilen, şeffaf, son kat kaplama ve su yalıtım malzemesidir.

– Hibrid polimer esaslı uygulamalarda AQUAMER HB INVISIBLE ürünü kullanılmalıdır. Yüksek teknoloji ürünü olan AQUAMER HB INVISIBLE, solvent ve izosiyanat içermeyen, UV dayanımlı, astarsız kullanılabilen, orta esneklikte, şeffaf, son kat kaplama ve su yalıtım malzemesidir. Hibrid polimer teknolojisinin getirdiği avantajlar ile uygulama esnasında çok önemli bazı avantajlar sunar;

  • Kaplanmak istenilen yüzeyin taş, mermer, fayans vb’nin görsel yapısını sararmayan yapısı ile bozmaz hem de alt kaplamaya kimyasal olarak zarar vermez.
  • Mükemmel yapışma kabiliyetine sahiptir, eskimiş mermer, doğaltaş, granit, ahşap, beton, metal ve benzeri birçok yüzeye mükemmel yapışır. Yüzeylerin toz, kir, yağ gibi kalıntılardan fiziksel ve kimyasal olarak arındırılması yeterlidir.
  • Nemli yüzeylerde kullanılabilir, kimyasal yapısı sayesinde diğer poliüretan kaplamaların aksine nemli yüzey uygulamalarında sorun çıkarmaz, yüzeydeki birikmiş suyun, karın atılması uygulama için yeterli olacaktır. astar ile uygulanarak ıslak yüzeylere yapıştırılabilir.
  • Uygulandığı yüzeydeki 2 mm’ye kadar olan çatlakları kapatırken, elastikiyeti sayesinde yapı hareketlerini tolere eder ve kalıcı su yalıtımı özelliği sağlar.
  • İç mekanlarda ve içme suyu temasında rahatlıkla kullanılabilir, zira solvent ve izosiyanat içermemektedir. Kullanıcı dostudur.
  • UV dayanımlıdır, güneş ışınlarının kaplamalar üzerinde oluşturduğu sararma, çatlama, kopma, soyulma vb problemlerini göstermez.
  • Kürlendikten sonra düşük sıcaklıklarda bile elastikiyetini korur.
– Uygulama yüzeyi toz, yağ, katran, zift, boya, silikon, kür malzemesi, deterjan ve kalıp yağları gibi yapışmayı önleyici maddelerden temizlenmiş olmalıdır. Betonun ve seramiklerinin zayıf kısımları tamir edilmeli, iyi tutunmamış sıvalar ve kaplama malzemeleri sökülmeli, yüzey düzgün ve sağlam bir hale getirilmeli, binadaki statik çatlaklar AQUALATEX’li sıva veya REPAİRGROUT EXPAN Yüksek Mukavemetli Rötresiz Grout Harcı ile tamir edilmelidir. Dinamik (hareketli) çatlaklar ise FİXA’nın uygun MS, Hibrid ve Poliüretan matsikleri ile doldurulmalıdır. Su gelen delikler AQUASTOP ile tıkanmalıdır.
– Yüzey aşırı pürüzlü, çok emici veya ıslak ise POLYMERA 100 A Astar veya POLAN A (sadece POLAN 600 INVISIBLE için tavsiye edilir.) ile yüzey astarlanmalıdır. Astarlamadan en Geç 36 saat sonra ilk kat uygulama yapılması gereklidir.
– AQUAMER HB INVISIBLE özel alüminyum ambalajından üst köşesinden üçgen şeklinde makasla düzgünce kesilerek doğrudan yüzeye dökülür. Fırça, rulo veya püskürtme tabancası ile yüzeye sürülür.

– AQUAMER HB INVISIBLE yüzeye birbirine dik gelecek şekilde en az iki kat uygulanır. İlk kat uygulamadan sonra 6 – 18 saat arasında beklenmesi gereklidir. İlk kat üzerinde yürünecek hale geldiği zaman ikinci kat uygulanabilir.
– Uygulama alanının sınırlarında düzgün bir sonlama isteniyorsa belirlenen alan maskeleme bandı ile çevrilebilir. Maskeleme bandı uygulamadan en fazla 5 dakika sonra sökülmelidir.
– Uygulama alanının kullanıma açılması 24 – 48 saattir. Nihai kürlenme 7 gün sonra gerçekleşir.

Tüm su yalıtımı uygulamalarında yüzey hazırlığı çok önemlidir. Uygulama yüzeyi iyice temizlenmeli, gevşek parçalar kazınmalıdır. Sivri uçla ve köşeler pahlanmalıdır. Bu bölgelerde bitümlü veya çimento+akrilik esaslı ürünler ile su yalıtımı yapılabilir. Bitümlü uygulamalarda, önce astar olarak BİTÜMFİX WP Astar yaklaşık % 20 su ile karıştırıldıktan sonra püskürtme makinası veya bitüm fırçası ile uygulanır. Astarın kurumasından sonra üzerine iki kat BİTÜMFİX ELASTİK, BİTÜMFİX ELASTİK W, BİTÜMFİX ELASTİK W-ANTIRROOT, BİTÜMFİX BC 2K veya BİTÜMFİX ER 2K ürünleri arasından tercih edilen malzeme uygulanacak yere göre mala, bitüm fırçası veya püskürtme yolu ile sürülür. Katlar arasında taşıyıcı file konması ve kuruyana kadar beklenmesi tavsiye edilir. Çimonto+akrilik esaslı uygulamalarda astar kullanmaya gerek yoktur. Yüzeyi nemlendirdikten sonra AQUACEMENT 2K 207, AQUACEMENT 2K 251 veya AQUACEMENT UV 500 ürünleri tamiratı yapılmış ve pahlanmış yüzeye, katlar arasına taşıyıcı file konarak iki kat uygulanır. MS/Hibrid polimer ürünler de bu tip uygulamalarda tercih edilebilir.

Bitüm esaslı olsun, çimento+akrilik esaslı olsun; uygulama kürünü aldıktan sonra, toprak geri dolgusu sırasında yalıtımın hasar görmemesi için üzeri XPS levha ile kapatılmalı ve önüne koruyucu duvar örüldükten veya drenaj plakası serildikten sonra toprak doldurulmalıdır. Temel etrafına grobeton hizasında drenaj borusu yerleştirildikten sonra etrafına 300 g/m2 keçe serilip çakıl ile doldurulmalıdır.

İyi bir su yalıtımı sağlamak için inşaat aşamasında suyun geldiği yönden (pozitif yön) yalıtım yapılması tavsiye edilir. Ancak pozitif su yalıtımının yapılmadığı veya yapılamadığı (metro inşaatları, su altı tünelleri, bitişik nizam yapılar gibi) durumlarda iç taraftan (negatif yön) su yalıtımı yapma ihtiyacı ortaya çıkar.

Yalıtımı yapılmamış bu tip yüzeyler zamanla su sızdırmaya ve nemlenmeye başlar. Bu tip yalıtım sorunları için AQUAFİX Kristalize Su Yalıtım Malzemesi ideal bir çözümdür. Uygulama yüzeyi toz, yağ, katran, zift,  boya, silikon, kür malzemesi, deterjan ve kalıp yağları gibi yapışmayı önleyici maddelerden iyice temizlenmiş olmalı ve nemlendirilmelidîr. Betonun zayıf kısımları tamir edilmeli, iyi tutunmamış sıvalar sökülmeli, yüzey düzgün ve sağlam hale getirilmeli, binadaki statik çatlaklar AQUALATEX’li sıva veya REPAİRGROUT EXPAN Yüksek Mukavamatli Rötresiz Grout Harcı ile tamir edilmelidir. Dinamik (hareketli) çatlaklar ise FİXA’nın uygun MS, Hibrid ve Poliüretan Mastikleri ile tamir edilmelidir. Uygulama yüzeyi suya doyurulmalı ve uygulama sırasında nemli kalması sağlanmalıdır.

Yüzey hazırlığı tamamlandıktan sonra AQUAFİX su ile karıştırılarak şerbet şeklinde fırça ile birbirine dik gelecek yönlerde iki kat olarak uygulanır. Çok eski beton, tuğla duvar veya briket yüzeyler için birinci katta AQUAFİX’in 5 – 10 mm kalınlığında sıva olarak uygulanması tavsiye edilir. Bunun üzerine şerbet kıvamındaki AQUAFİX ikinci kat olarak sürülebilir.

Uygulamadan sonra AQUAFİX‘in hemen kuruması önlenmeli ve yaklaşık bir hafta nemli kalması sağlanmalıdır. AQUAFİX’in oluşturduğu kristaller betonun içindeki kapiler boşluklara derinlemesine nüfuz eder ve suda çözülmeyen kristaller oluşturur. Betona penetrasyonun daha fazla olmasının istendiği hallerde AQUAFİX C Konsantre Kristalize Su Yalıtım Malzemesi ilk kat olarak uygulanabilir. AQUAFİX üzerine boya yapılacaksa, henüz yaş iken üzerine sıva yapılmalı ve boya sıvanın üzerine tatbik edilmelidir. Seramik ve fayans uygulaması yapılacaksa, taze uygulanmış AQUAFİX üzerine direkt olarak seramik yapıştırıcısı sürtülmelidir. AQUAFİX kürünü aldıktan sonra yüzeydeki kristaller seyreltilmiş hidroklorik asit veya çamaşır suyu ile silinmeli, daha sonra üzerine sıva yapılmalıdır.

Sülfata ve aşındırıcı tuzlara maruz kalan her türlü betonarme yapıların su yalıtımında ise AQUAFİX-S Sülfata Dayanıklı Kristalize Su Yalıtım Malzemesi kullanılmalıdır.

AQUAFİX, AQUAFİX-S veya AQUAFİX C gibi Kristalize Su Yalıtım Malzemeleri zemin betonunun altından gelen yeraltı suyuna karşı etkili bir yöntemdir. Yalıtım yapılmamış zeminlerde henüz beton dökülürken betonun içerisine toz haldeki AQUAFİX, AQUAFİX-S, AQUAFİX C Kristalize Su Yalıtım Malzemeleri veya sıvı haldeki AQUAFİX LİKİT ilave edilir. Beton mikseri hızlı devrinde 5 dakika karıştırıldıktan sonra beton yerleştirilir. AQUAFİX, AQUAFİX-S ve AQUAFİX C yatay soğuk derzlerin olduğu alanlarda toz şeklinde serpilerek, dikey soğuk derzlerin olduğu alanlarda ise şerbet kıvamında sürülerek uygulanabilir. Bu ürünler, grobeton döküldükten sonra üzerine de uygulanabilir.

Eğer yüzeyde kuvvetli su akıntısı gelen delikler varsa, öncelikle su basıncını azaltmak için bir murç veya bir matkap yardımı ile delikler, suyun rahatça akabileceği kadar genişletilir. Birden fazla noktada sızıntı varsa, duvarın en alt kısımlarından delik delerek suyun akması sağlanır. Eğer su basıncı çok fazla ise açılan bu deliklerin içerisine ince bir plastik boru yerleştirilir. Basınç fazla değil ise plastik boruya gerek yoktur. Yüzeyin geri kalan kısmının izolasyonu tamamlandıktan sonra, 2 – 3 dakika içerisinde tüketebileceğiniz AQUASTOP Hızlı Priz Alan Toz Tıkama Harcı’nı temiz bir kabın içerisinde %24 – 29 oranındaki su ile 30 saniyeden fazla olmayacak şekilde karıştırınız. Hazırlanan karışım parçalanmadan yoğurulabilen bir kıvamda olmalıdır. Hazırlanan harç ısınmaya başlar. Yeterince ısındıktan sonra harcı elinizle konik şekle getirerek tek hareketle deliği tıkayınız ve elinizle 2 dakika boyunca bastırınız. AQUASTOP tamamen sertleştikten sonra elinizi çekiniz. Tek seferde kapatılamayacak kadar büyük deliklerin tamiri için bu işlemi dışarıdan deliğin merkezine doğru ilerleyerek birkaç kez tekrarlayınız. Benzer bir uygulama AQUAFİX ile karıştırılmış AQUAFİX HARDENER ile de yapılabilir.

Asansör çukurları Madde 3’de anlatılan bodrum katlar gibi yalıtımının pozitif yönden yapılmasının mümkün olmadığı mekanlardır. Böyle yerlerde negatif yönden su yalıtımı yapmak gerekmektedir. Bu tip yalıtım sorunları için AQUAFİX Kristalize Su Yalıtım Malzemesi ideal bir çözümdür. Uygulama yüzeyi toz, yağ, katran, zift, boya, silikon, kür malzemesi, deterjan ve kalıp yağları gibi yapışmayı önleyici maddelerden iyice temizlenmiş olmalı ve nemlendirilmelidir. Dik köşeler REPAİRGROUT EXPAN ile pahlanmalıdır. Betonun zayıf kısımları tamir edilmeli, yüzey düzgün ve sağlam bir hale getirilmeli, binadaki statik (durağan) çatlaklar AQUALATEX’li sıva veya REPAİRGROUT EXPAN Yüksek Mukavemetli Rötresiz Grout Harcı ile tamir edilmelidir. Dinamik (hareketli) çatlaklar ise FİXA’nın uygun MS, Hibrid ve Poliüretan Mastikleri ile tamir edilmelidir. Uygulama yüzeyi suya doyurulmalı ve uygulama sırasında nemli kalması sağlanmalıdır. AQUAFİX uygulaması Madde 3’te anlatıldığı gibi yapılır.

Asansör çukurlarının yalıtımında negatif yönden kapiler su basıncına dayanıklı AQUACEMENT 2K 251 Çift Bileşenli Süper Elastik İzolasyon Malzemesi de uygulanabilir. AQUACEMENT 2K 251 Çift Bileşenli Süper Elastik İzolasyon Malzemesi birbirine dik gelecek şekilde iki kat yüzeye uygulanır. 3 gün sonra mekanik dayanım kazanır, 7 gün sonra su geçirimsiz hale gelir.

Islak hacimlerin yüzey kaplamaları genelde seramik ile yapılır. Bu seramiklerin aralarındaki çimento esaslı derz dolgular, süzgeç etrafları, dikey ve yatay yüzeylerin birleşim yerleri genellikle ıslak hacimlerde etrafa sıçrayan suların alt ve yan dairelere sızmasına sebep olur. Seramikleri döşeme aşamasından önce AQUACEMENT 2K 207, AQUACEMENT 2K 251 veya AQUACEMENT 2K 205 çift bileşenli su yalıtım malzemeleri ile yapılacak bir su yalıtımı bu sorunları ortadan kaldırır.

Yüzeyin kürünü almış olmasına dikkat edilmelidir. Yüzeydeki bozukluklar giderilmeli, gevşek parçalar kazınmalıdır. Uygulama yüzeyi iyice temizlenmeli, sivri uçlar ve köşeler pahlanmalıdır. AQUACEMENT 2K 207 (süper elastik), AQUACEMENT 2K 251 (süper elastik) veya AQUACEMENT 2K 205 (yarı elastik) su yalıtım malzemelerinin toz (çimento) bileşeni, sıvı (akrilik) bileşeninin içine ilave edilerek boş bir kap içerisinde düşük devirli bir matkap ile karıştırıldıktan sonra bir fırça ila uygulama yüzeyine sürülür. Köşeler pah yapılamıyorsa, IMPERMO PVC veya PU pah bandı kullanılmalıdır. İlk kat henüz yaş iken içerisine alkali dayanımlı izolasyon filesi yerleştirilir ve ikinci kat sürülerek yalıtım tamamlanır. Her ikisi arasında 20°C ‘de 5 – 6 saat beklenmeli, bu süre 24 saati aşmamalıdır. Katlar birbirine dik gelecek şekilde sürülmelidir. İkinci kat birinci kat henüz kurumadan uygulanmalı, eğer birinci kat kurumuş ise ikinci kat sürülmeden, yüzey tekrar hafifçe nemlendirilmelidir. Seramik aralarına FİXA FLEX Derz Dolgu Malzemesi veya FİXA FLEXSİL Silikon Katkılı Flex Derz Dolgu Malzemesi tercih edilmelidir.

Eski yapıların birçoğunda ıslak hacimlerde hiçbir su yalıtımı yapılmamış veya mevcut yalıtım zedelenerek işlevlerini kaybetmiştir. Bu tür mekanlarda seramikleri sökerek su yalıtımı yapmak oldukça masraflı ve zahmetli bir iş olduğundan genellikle tercih edilmemektedir. Böyle durumlarda seramiklerin aralarındaki derz dolgular kazınmalı, tozdan arındırılmalı, AQUALATEX ile karıştırılarak su geçirimsizlik özellikleri arttırılmış FLEX derz dolgular ile tekrar derz uygulaması yapılmalıdır.

Derz dolgular kuruduktan sonra yatay ve dikey birleşim yerleri SS 932 Banyo – Mutfak Silikonu ile sızdırmaz hale getirilir ve derzlerin üzerine İZO – CERA Renksiz Yüzey Koruyucu ve Su İtici malzemenin sürülmesi tavsiye edilir. İZO – CERA uygulamasında seramiklerin üzerine taşan sıvı tam kurumadan ıslak bir bez ile iyice silinmelidir. Aksi takdirde seramiklerin yüzeyi matlaşacaktır.

AQUALATEX’li derz dolgusu uygulanmadan hali hazırda mevcut ve su geçirimsizlik özelliği olmayan derz dolguların üzerine İZO – CERA uygulanırsa kalıcı bir su yalıtımı sağlanmaz, ancak su itici bir yüzey oluşturulabilir. Böyle durumlarda belirli periyotlarda İZO – CERA’nın tekrar uygulanması gerekebilir.

Yarım kalmış binalarda veya teras çatılarda demir filizlerin uçları açıkta kalmış olabilir. Açıkta kalan bu demir uçları hava ve dış şartlar ile temas ederek korozyona uğramakta, donatı yanından beton içerisine ilerleyen yağmur suları yapının içerisindeki tüm donatının da korozyona uğramasına sebebiyet vermektedir.

AQUALATEX / Su: 1/1 ve Çimento / Kum: 1/1, karışımı ile hazırlanan şerbet yüzeye fırça ile sürülebilir. Bu uygulama donatının paslanmasını önleyeceği gibi üzerine beton atılmasını mümkün kılacaktır. Hiçbir aderans problemi yaşatmayacaktır.

Herhangi bir yalıtım yapılmamış kör cepheler yağmur ve kar sularının içeri nüfuz ederek yapının içine sızmasına sebep olur. Bitümlü, poliüretan esaslı, akrilik esaslı veya çimento+akrilik bazlı ürünler ile bu cepheler yalıtılabilir.

Bitümlü uygulamalarda, önce astar olarak BİTÜMFİX WP Astar yaklaşık % 20 su ile karıştırıldıktan sonra püskürtme makinesi veya bitüm fırçası ile uygulanır. Astarın kurumasından sonra üzerine iki kat BİTÜMFİX ELASTİK veya BİTÜMFİX ELASTİK W ürünlerinden tercih edileni yerine göre mala, bitüm fırçası veya püskürtme yolu ile sürülür. Katlar arasına taşıyıcı file konması ve 24 saat beklenmesi tavsiye edilir. UV ışınlarına dayanıklı olması için kaplamanın üzeri ALUFİX Alüminyum Bitüm Esaslı Yansıtıcı Boya ile boyanabilir.

Poliüretan esaslı uygulamalarda yüzey POLAN A ile astarlanır ve POLAN 500 ile kaplanır.

Akrilik esaslı uygulamalarda yüzey AKRİLAN 600 Akrilik Esaslı UV Dayanımlı Esnek Likit Membran ürünü ile kaplanır. AKRİLAN 600 yüzeye fırça ya da rulo ile uygulanır. Her kat yaklaşık 1 -1,5 mm film kalınlığı oluşturacak şekilde iki kat uygulama yapılır.

Çimento + akrilik bazlı uygulamalarda astar kullanmaya gerek yoktur. AQUACEMENT UV500 arasına tercihen file konularak, tamiratı yapılmış ve pahlanmış yüzeye iki kat uygulanır. Bunun üzerine istenirse seramik, fayans kaplanabilir veya boya yapılabilir. Bu tür cephelerde ısı yalıtımı yapılması en doğru çözüm olacaktır.

Öncesinde herhangi bir yalıtım yapılmamışsa, yağmur suları ve rutubet cam mozaik ile kaplanmış yapıların derzlerinden içeri kolayca sızmaktadır. İmkan varsa, cam mozaik döşenmesinden önce yüzeye su yalıtımı yapılmalı, cam mozaik döşendikten sonra ise derzler AQUALATEX ile karıştırılarak su geçirimsizlik özellikleri arttırılmış FLEX derz dolguları ile doldurulmalıdır.

Derzlerde herhangi bir yalıtım yapılmamışsa, tüm yüzeye AQUALON Renksiz Yüzey Koruyucu ve Su İtici uygulaması yapılabilir. AQUALON silikon esaslı su itici özellikte bir malzemesidir. Uygulama en üstten aşağıya doğru fırça, rulo veya püskürtme tabancası ile iki kat tatbik edilir. AQUALON’un tamamen kuruması beklenmeden bir bez ile yüzeydeki fazlalıklar temizlenir. Bu uygulama sonucunda yüzey kendi kendini temizler hale geleceği için, her yağışta cephe temizlenir, istenmeyen kararmaların önüne geçilmiş olur.

AQUAMER HB INVISIBLE solvent içermeyen yapısı ve şeffaf rengi ile bu tip yüzeylerin su yalıtımı için uygun bir üründür.

Tarihi eserlerin dış cepheleri genellikle doğaltaş, kumtaşı, kayraktaşı gibi doğal kaplama malzemeleri ile kaplanmıştır. Bu tarihi yapıların bir yandan yalıtımı yapılırken, bir diğer yandan da estetik görüntüsünün hiç değişmemesi gerekmektedir. Aynı şekilde terracotta veya taş ile kaplı cephelerde ve bahçe duvarlarında da estetik kaygılar yüzünden su yalıtımı uygulamaları zordur. Böyle cephelerde yüzey temizlenip kuruduktan sonra AQUALON Renksiz Yüzey Koruyucu ve Su İtici ile çok iyi neticeler elde edilebilir. Detaylı uygulama için 11. maddeye bakınız.

AQUAMER HB INVISIBLE solvent içermeyen yapısı ve şeffaf rengi ile bu tip yüzeylerin su yalıtım için uygun bir üründür. POLAN 600 INVISIBLE ürünü ise tarihi eserler dışında bu tip uygulamalarda tercih edilebilir.

Teras çatılarda su yalıtımı yaparken dört ayrı ürün tercih edilebilir. Bunlar bitümlü, çimento-akrilik, poliüretan veya MS polimer / hibrid polimer esaslı ürünlerdir. Hangi tip ürünle su yalıtımı yapılırsa yapılsın öncesinde yüzey hazırlığına çok dikkat edilmelidir. Uygulama yüzeyi iyice temizlenmeli, gevşek parçalar kazınmalıdır. Yüzey temiz, tozsuz ve yağsız olmalıdır. Sivri uçlar ve köşeler pahlanmalıdır.

Bitüm esaslı ürünler ile teras çatı yalıtımı: Astar olarak BİTÜMFİX WP Astar yaklaşık % 20 su ile karıştırıldıktan sonra püskürtme makinesi veya bitüm fırçası ile uygulanır. Astarın kurumasından sonra üzerine iki kat BİTÜMFİX ELASTİK, BİTÜMFİX ELASTİK W, BİTÜMFİX ER 2K veya BİTÜMFİX BC 2K ürünlerinden tercih edileni yerine göre mala, bitüm fırçası veya püskürtme yolu ile sürülür. Katlar arasına IMPERMO Su Yalıtım Filesi veya 100 g/m2 geotekstil keçe konması ve kuruyana kadar beklenmesi tavsiye edilir. Teras çatının üzerinde gezilmeyecekse, yapılan uygulamayı zararlı UV ışınlarından korumak için uygulama üzerine ALUFİX Alüminyum Bitüm Esaslı Yansıtıcı Boya tek kat uygulanır. Eğer teras çatının üzerinde gezilecekse uygulamanın üzerine 150 g/m2 geotekstil keçe konması ve koruma şapı atılması tavsiye edilir. Yalıtımın teras çatının yan duvarlarında kaplamanın bitiş kotundan en az 15-20 cm daha yükseğe çıkartılması gerekmektedir. Yalıtım parapetin üzerine taşırılarak üzerine mermer veya harpuşta konmalıdır.

Çimento + akrilik esaslı ürünler ile teras çatı yalıtımı: AQUACEMENT UV500 arasına tercihen file konularak tamiratı yapılmış ve pahlanmıs yüzeye iki kat uygulanır. Teras çatının üzerinde gezilmeyecekse, şap üzerine AKRİLAN 600 iki kat uygulanabilir. Eğer teras çatının üzerinde gezilecekse uygulamanın üzerine 150 g/m2 geotekstil keçe konması ve koruma şapı atılması tavsiye edilir. Yalıtımın teras çatının yan duvarlarında kaplamanın bitim kotundan en az 15 – 20 cm daha yükseğe çıkartılması gerekmektedir.

Poliüretan esaslı ürünler ile teras çatı yalıtımı: POLAN A Poliüretan Zemin Astarı ile astarlanmış yüzey üzerine POLAN 500 Poliüretan Kaplama ve Su yalıtım Malzemesi iki kat uygulanır. POLAN 500 UV dayanımlı olduğu için ayrıca üzerine kaplama yapmaya gerek yoktur. Mevcutta kaplama var ise POLAN 600 INVISIBLE Şeffaaf Poliüretan Kaplama ve Su Yalıtım Malzemesi uygulanabilir.

MS Polimer / Hibrid Polimer esaslı ürünler ile teras çatı yalıtımı: POLYMERA 100A Astar veya POLAN A Poliüretan Zemin Astarı ile astarlanmış yüzey üzerine POLYMERA MS – MS Polimer Esaslı Likit Membran, POLYMERA MS FLUID – MS Polimer Esaslı Akışkan Likit Membran veya AQUAMER HB Hibrid Polimer Esaslı Likit Membran ve Kaplama malzemeleri en az iki kat uygulanır. Her iki malzeme de UV dayanımlı olduğu için ayrıca üzerine kaplama yapmaya gerek yoktur. Mevcutta kaplama var ise AQUAMER HB INVISIBLE Hibrid Polimer Esaslı Şeffaf Kaplama ve Su Yalıtım Malzemesi uygulanabilir.

Gizli derelerde su yalıtımı yaparken üç ayrı tip ürün tercih edilebilir. Bunlar çimento+akrilik, poliüretan ve MS Polimer esaslı ürünlerdir. Hangi tip ürünle su yalıtımı yapılırsa yapılsın öncesinde yüzey hazırlığına çok dikkat edilmelidir. Uygulama yüzeyi iyice temizlenmeli, gevşek parçalar kazınmalıdır. Yüzey temiz, tozsuz ve yağsız olmalıdır. Sivri uçlar ve dik birleşim yerleri mutlaka pahlanmalıdır.

Çimento+akrilik esaslı Ürünler ile yalıtım: AQUACEMENT UV500 arasına tercihen file konularak tamiratı yapılmış ve pahlanmış yüzeye iki kat uygulanır. Benzer uygulama AKRİLAN 600 ile de yapılabilir.

Poliüretan esaslı ürünler ile yalıtım: POLAN A Poliüretan Zemin Astarı ile astarlanmış yüzey üzerine POLAN 500 Poliüretan Kaplama iki kat uygulanır.

MS Polimer esaslı ürünler ile yalıtım: POLYMERA 100A ASTAR veya POLAN A Poliüretan Zemin Astarı ile astarlanmış yüzey üzerine POLYMERA MS – MS Polimer Esaslı Likit Membran veya POLYMERA MS FLUID – MS Polimer Esaslı Akışkan Likit Membran malzemeleri iki kat uygulanır.

Betonarme su depolarının yalıtılmasında dikkat edilecek en önemli husus yalıtım malzemesinin içme suyuna zarar vermeyecek vasıflara sahip olması ve su basıncına karşı dayanıklı olmasıdır. Bu açıdan bakıldığında bitümlü su yalıtım malzemeleri veya solvent ile inceltilen yalıtım malzemeleri su depolan gibi mekanların yalıtılmasında tavsiye edilmez.

Betonarme su depolarında su yalıtımı yaparken üç ayrı tip ürün tercih edilebilir. Bunlar çimento+akrilik, poliüretan ve MS Polimer esaslı ürünlerdir. Hangi tip ürünle su yalıtımı yapılırsa yapılsın öncesinde yüzey hazırlığına çok dikkat edilmelidir. Uygulama yüzeyi iyice temizlenmeli, gevşek parçalar kazınmalıdır. Yüzey temiz, tozsuz ve yağsız olmalıdır. Betonun zayıf kısımları tamir edilmeli, yüzey düzgün ve sağlam hale getirilmeli, binadaki statik çatlaklar AQUALATEX’li sıva veya REPAİRGROUT EXPAN Yüksek Mukavemetli Rötresiz Grout Harcı ile tamir edilmelidir. Dinamik (hareketli) çatlaklar ve boru geçişlerinde FİXA’nın uygun MS, Hibrid ve Poliüretan Mastikleri ile tamir edilmelidir.

Çimento+akrilik esaslı ürünler ile yalıtım: AQUACEMENT 2K 207 veya AQUACEMENT 2K 251 arasına tercihen file konularak tamiratı yapılmış yüzeye iki kat uygulanır. Her iki kat arasında 20°C’de 5 – 6 saat beklenmeli, bu süre 24 saati aşmamalıdır. Katlar birbirine dik gelecek şekilde sürülmelidir. İkinci kat, birinci kat henüz tam kurumadan uygulanmalı, eğer birinci kat kurumuş ise ikinci kat sürülmeden, yüzey tekrar hafifçe nemlendirilmelidir. Seramik uygulamaları üç gün sonra yapılmalıdır.

Seramik aralarına REPOX 200 veya FLEX özelliği olan derz dolgular tercih edilmelidir. 7 gün sonra su doldurulabilir.

Poliüretan esaslı ürünler ile yalıtım: Yüzey üzerine POLAN 620 Poliüretan Esaslı Çift Bileşenli Su Yalıtım Malzemesi iki kat uygulanır. Poliüretan esaslı ürünler ile yalıtım özellikle metal su depoları için tavsiye edilir. İç mekanlarda üzerine seramik kaplamaya gerek yoktur. Dış mekanlarda UV’den korunmalıdır.

MS / Hibrid Polimer esaslı ürünler ile yalıtım: POLYMERA 100A Astar veya POLAN A Poliüretan Zemin Astarı ile astarlanmış yatay ve düşey yüzeyler için orta viskoziteli POLYMERA MS – MS Polimer Esaslı Likit Membran, yatay yüzeyler için ise düşük viskoziteli POLYMERA MS FLUID – MS Polimer Esaslı Akışkan Likit Membran iki kat uygulanır. Şeffaf yalıtım için AQUAMER HB INVISIBLE Hibrid Polimer Esaslı Şeffaf Kaplama ve Su Yalıtım Malzemesi tercih edilebilir.

Havuzların ve betonarme su depolarının henüz inşaat aşamasında iç taraftan hiç yalıtılmaması veya mevcut yalıtımın zamanla su basıncı ile fonksiyonunu yitirerek içerideki suyu dışarı kaçırmasında, havuzun veya su deposunun dış tarafına erişilebilmesi durumunda negatif yönden su yalıtımı yapılması gerekmektedir.

Yalıtım yapılmamış bu tip yüzeyler zamanla su sızdırmaya ve nemlenmeye başlar. Bu tip yalıtım sorunları için AQUAFİX veya AQUAFİX S gibi Kristalize Su Yalıtım Malzemesi ideal bir çözümdür. Uygulama yüzeyi toz, yağ, katran, zift, boya, silikon, kür malzemesi, deterjan, ve kalıp yağları gibi yapışmayı önleyici maddelerden iyice temizlenmiş olmalı ve nemlendirilmelidir. Betonun zayıf kısımları tamir edilmeli, yüzey düzgün ve sağlam hale getirilmeli, statik çatlaklar AQUALATEX’li sıva veya REPAİRGROUT EXPAN Yüksek Mukavemetli Rötresiz Grout Harcı ile tamir edilmelidir. Dinamik (hareketli) çatlaklar ise FİXA’nın uygun MS, Hibrid ve Poliüretan Mastikleri ile tamir edilmelidir.

Yüzey hazırlığı tamamlandıktan sonra AQUAFİX veya AQUAFİX S su ile karıştırılarak şerbet haline getirilir ve yüzeye fırça ile birbirine dik gelecek yönlerde iki kat olarak uygulanır. Betona penetrasyonun daha fazla olmasının istendiği hallerde AQUAFİX C Konsantre Kristalize Su Yalıtım Malzemesi ilk kat olarak uygulanabilir. Uygulamadan sonra AQUAFİX veya AQUAFİX S’in hemen kuruması önlenmeli ve yaklaşık 1 hafta nemli kalması sağlanmalıdır. AQUAFİX veya AQUAFİX S’in oluşturduğu kristaller betonun içindeki kapiler boşluklara derinlemesine nüfuz eder ve suda çözülmeyen kristaller oluşturur.

Betonarme yapıyı tek bir parça olarak inşa etmek yararlıdır. Ancak yapının boyutları büyüdükçe hesaplarda genellikle göz önüne alınmayan ikinci derecedeki gerilmeler tehlike yaratacak değerlere çıkabilir. Zorunlu durumlarda rötre, sıcaklık değişmesi, temelde farklı oturmalar gibi etkenleri hesaba katarak boyutlandırma yapılabilir. Daha iyisi ve çok uygulananı bu etkileri karşılamak yerine onların etkisinin küçük kalmasını, ortaya çıkmamasını sağlayacak tedbirleri almak, yapının taşıyıcı sistemini buna göre düzenlemektir. Bu da yapıyı derzlerle parçalara ayırmak, uygun yerlerde sürekliliği, bağlantıyı kesmekle önemli ölçüde gerçekleşebilir.

Yapının çeşitli bölümlerinin birbirinden bağımsız hareket etmesine imkan veren bu kesimlere genellikle genleşme (dilatasyon) derzi adı verilir.

Uygulamaya güre farklı derz çeşitleri bulunmaktadır. Aşağıda en çok karşılaşılan çeşitleri verilmiştir.

Genleşme Derzleri (Dilatasyon derzleri): Betonarme yapıda rötre, sünme, sıcaklık değişmesi sebebiyle meydana gelen boy değişikliklerinin etkisini azaltmak için plandaki boyutlarını sınırlı tutmak amacıyla yapı genleşme derzleri bırakılır. Bu derzlerle yangınlarda ortaya çıkan yüksek sıcaklık etkisiyle yapıların fazla zarar görmesi de önlenmiş olur.

Oturma Derzleri: Temel zemini özelliklerinin veya yapı yüklerinin bütün alanda düzgün olmayışı yüzünden meydana gelecek farklı oturmaların ve dönmelerin yapıya zarar vermesini önlemek için yapılan derzlerdir. Çeşitli özellikteki zeminler üzerine inşa edilen yapı bölümleri veya yan yana gelmiş, farklı karakterde, çeşitli biçimde yüklü yapı bölümleri oturma derzleriyle birbirinden ayrılır.

Konstrüktif Derzler: Statik, hareketli yükler ve dinamik kuvvetlerden meydana gelecek deformasyonları önlemek, titreşimlerin bölgesel kalmasını sağlamak amacıyla yapılan derzlerdir.

Deprem Derzleri: Yapıya deprem etkisiyle kendi içinde az zarar verecek, titreşim yapabilecek bölümlere ayıran derzlerdir.

Bir de bunlar dışında kalan inşaat derzleri vardır. Çeşitli nedenlerle beton sürekli olarak dökülemeyince, ara verildiğinde ortaya çıkan bu derzler geçici olup, betonun ek yerlerini meydana getirirler ve burada sözü edilen hareket derzlerinden ayrı olarak incelenmektedir.

Yapının ebatlarına, fonksiyonuna bağlı olarak yapı içerisinde bırakılan dilatasyon derz genişlikleri değişiklik gösterebilir. Bu genişlikler standartlarda belirtilmiştir. Genleşme (dilatasyon) derzi bırakılması sonucu su yalıtımı sorunları da görülmektedir. Genellikle 3 cm’e kadar olan genişlikler FİXA’nın uygun MS, Hibrid ve Poliüretan esaslı mastikleri ile doldurularak su yalıtımı sağlanmaktadır. . Ancak 3 cm’den daha geniş açıklıklarda poliüretan mastiğin elastikiyeti yapı hareketlerini tolere edemez. Yapının betonarme kısmında yatayda veya düşeyde su yalıtımı yapıldıktan sonra, dilatasyon profili uygulaması yapılmalıdır. Aksi taktirde dilatasyon profilinden sızan sular aşağıya geçer ve yapıya zarar verebilir.