Kendinden seviyelenen bu özel bileşikler, özellikle zemin iyileştirmeleri ve tadilat işlerinde, yüzeydeki çatlama, tozuma, aşınma, ondülasyon ve kot farklılıkları gibi yüzey bozukluklarının giderilmesi amacıyla kullanılır.

Kendiliğinden Yayılan Tesviye Şaplarının Kullanım Amaçları Nelerdir?

1. Son Kat Aşınmaya Dayanıklı Tabaka Oluşturmak Amacıyla Kullanılan Tesviye Şapları

İlk kullanım alanlarından biri olan “son kat aşınma tabakası oluşturan tesviye şapları” gerçek bitmiş zemin gibi hareket ederek başka bir zemin kaplama malzemesine ihtiyaç duymadan kullanılabilir. Elde edilen yüzey son kat aşınmaya dayanıklı tabaka olarak bilinir. Bu nedenle farklı bir zemin kaplamasına gerek duyulmaz. Bu tip yüzeyler, oldukça yüksek aşınma direncine sahiptir. Bahsedilen tesviye şaplarının kullanıldığı tipik uygulama alanları arasında depo katları, hafif sanayi uygulamaları, perakende mağazaları, havaalanları, alışveriş merkezleri ve kurumsal tesisler bulunmaktadır.

2. Zemin İyileştirme için Kullanılan Tesviye Şapları

İkinci kullanım alanı olarak karşımıza çıkan “altlık olarak kullanılan tesviye şapları”, herhangi bir yüzeyi düzeltmek ve betonun sahip olduğu bozuklukları gidermek için kullanılan tesviye şapı tipidir. Bu tür tesviye şapları, birçok zemin malzemesinin altında montaj aşamasından önce kullanılarak  zemin iyileştirilmelerinde önemli rol oynar.

3. Kot Farklılıklarını Düzeltmek Amacı ile Kullanılan Tesviye Şapları

Kendinden yayılan tesviye şapları, iki alan arasında farklı tip malzeme kullanımından kaynaklı kot farklılıklarının giderilmesi veya belirli bir kot seviyesinde yüzey oluşturmak için de kullanılır.

Kendiliğinden Yayılan Tesviye Şapı Çeşitleri Nelerdir?

Tesviye şapı, piyasadaki diğer adları ile akıllı şap , cıvalı şap, self levelling harç  diye de bilinen kendinden yayılma özelliğine sahip çimento veya alçı esaslı bir kaplama malzemeleridir.Tesviye şaplarının kaliteleri, günümüz teknolojisi ile önemli ölçüde geliştirilmesi ile birlikte, kullanım alanına göre doğru ürünün seçilmesi de oldukça önemli konulardan biridir. Seçilen ürün, uygulama alanı üzerinde bulunan trafik yoğunluğu, kullanım koşulları, altta kullanılan zeminin tipi ve son kat malzemelerin döşenmesinde kullanılan yapıştırıcılar ile mutlaka uyumlu olmalıdır. Bu aşamada doğru ürünün belirlenmesi konusunda üreticilerden destek alınabilir. Çimento esaslı zemin şaplarının yanı sıra, son yıllarda kalsiyum sülfat (alçı) esaslı zemin şaplarının kullanımı da hızla artmaktadır. Bu ürünler yaygın olarak bilinen ve zemin iyileştirme olarak kullanılan tesviye şaplarına örnek olarak gösterilebilir ve üzerlerine daha sonradan mutlaka bir kaplama malzemesi yapılarak kullanılabilir. Genellikle PVC, linolyum, vinil, seramik, granit, laminat, lamine, masif parke, epoksi, rulo-karo halı altında kaba şap üzerine uygulanır. Bu ürünlerin genellikle hastane, okul, üniversite, spor salonu, kamu kurumu, mağaza, otellerde yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir.

Tesviye Şapı Kullanılmazsa Ne Olur?

• Zemindeki tüm pürüzler, bozukluklar kaplama malzemesinin yüzeyine yansır.

• Bu durum  hem son kat kaplama malzemenin kötü görünmesini sağlar, hem de malzemenin ömrünü kısaltır.

• Zeminde kullanılan son kat malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun, zemin tesviye edilmeden kullanıldığında işlevini yapamaz.

• Örneğin seramik gibi sert yapıda bir kaplama malzemesi yüzeyde bozukluklar var ise tam olarak zemine yapışmaz, olası boşlukların üzerine basınç uygulandığında kaplama malzemesi kırılabilir.

Paylaşın!

Diğer Blog Yazılarımız

DİĞER BLOG YAZILARIMIZ